Bal 2024
Pr An Tr Kt Pn Št Sk
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

Nuorodos  

   

Prisijungimas  

   
Projekto “Y.E.S. – G.R.E.E.N” trečiasis mobilumas prasidėjo žaidimu, kuris turėjo padėti susipažinti su vizito dalyviais. Mes, Karolina Razbadauskytė, Vaida Kasparavičiūtė ir Raimonda Pociūtė, vežėmės save apibūdinančius daiktus, kuriuos pamatę kiti, turėjo mus apibūdinti. Sužinoję vieni kitų vardus kibome į darbus. Buvome suskirstyti į grupes ir gavome užduotį: naudojant įvairias žurnalų ir laikraščių iškarpas, sukurti plakatą apie atliekų perdirbimą ir jį pristatyti. Ši veikla buvo labai įdomi, sukėlė daug diskusijų ir privertė mus ne tik angliškai bendrauti su ką tik sutiktais žmonėmis, bet ir rasti bendrų kompromisų. Dieną tęsėme Tisovec mieste, kuriame susitikome su miesto mere, maloniai sutikusia papasakoti apie savo krašto istoriją ir jo dabartį. Atsisveikinę su miesto vadove patraukėmė link Evanjelicke gimnazijos, kurioje apžiūrėję kabinetus ir kitas patalpas vėl ėmėmės darbų. Kiekvienos šalies atstovai pristatė atsinaujinančios energijos situaciją jų šalyje. Mokiniai pasakojo, kokios energijos rūšys yra naudojamos, kurios iš jų yra populiariausios ir kiek energijos pagamina. Buvo aptarta ir Europos Sąjungos politika šiais klausimais, ir valstybių įsipareigojimai jai. Sužinoję daug naujos informacijos, išvykome vakarieniauti, ruoštis pristatyti savo šalį ir gimnaziją. Vakaro metu klausėmės įdomių faktų apie partnerių valstybes, jų mokyklas, papročius. Ilgai negalėję nusėdėti vietoje mokėme ir iš kitų mokėmės šokti tradicinius valstybių šokius.
Antradienio rytą ilgai važiavome autobusu, o pro langus galėjome žavėtis Karpatų kalnų dalimi – žemaisiais Tatrais, kurie mus lydėjo kol pasiekėme - aukštuosius. Žiūrėdami į juos negalėjome atsistebėti, kad kai kurie iš jų yra aukštesni nei 2,5 kilometro. Turėjome ir niekada nepatirtą džiaugsmą – kalno aukštumą pasiekti keltuvu. Ten galėjome išvysti slidinėjimo trasą, kurios niekas iš mūsų išbandyti nedrįso. Neįveikę šios baimės nutarėme pasivaikščioti ir apžiūrėti netoliese esantį krioklį, kuris labai gaila, bet buvo stipriai užšalęs. Įspūdžiai kalnuose baigėsi ledo skulptūros ekspozicijos išvydimu, kuris mums taip pat buvo pirmasis.
Trečioji vizito diena vyko mokykloje. Dalyvavome CLIL pamokose. Pirmoji iš jų - anglų kalbos. Ją vedė ne vienerius metus Slovakijoje gyvenanti ir dirbanti mokytoja iš Nebraskos valstijos. Pamokos pradžia buvo skirta susirasti partnerį su kuriuo norėtum nuvykti į tam tikrą šalį ar žemyną. Mokytojai paskelbus kelionės tikslo pavadinimą, reikėjo su partneriu diskutuoti pateiktu klausimu. Jų buvo įvairių: apie gyvūnų rūšis, didžiausius miestus, tradicinius valgius, gamtą ir kt. Pamoka buvo panaši į žaidimą, todėl buvo labai linksma ir įdomu. Kita pamoka buvo apie atsinaujinančius energijos šaltinius, kuriuos pristatė fizikos mokytoja. Po teorinės dalies buvome suskirstyti į grupes, kurios gavo skirtingas užduotis. Vieni rinkome saulės elektrinės, kiti - vėjo jėgainės modelius. Juos praktiškai patikrinome ir pažiūrėjome, kaip jie veikia. Atlikę bandymus įsitikinome, kad iš šių technologijų tikrai gauname elektros energiją. Kol dirbome su konstruktoriais, kita grupė paruošė žaidimą ,,Kahoot“, kuriame parodėme savo žinias apie atsinaujinančius energijos šaltinius. Papietavę ir pailsėję vėl buvome įtraukti į įdomius užsiėmimus. Kol mokytojos turėjo susirinkimą ir aptarinėjo projekto reikalus, mes lavinome savo atidumą bei kūrybingumą. Turėjome galimybę iš vytelių pinti krepšelius. Per šią pamoką išmokome būti atidūs, nes darbas išmėgino mūsų kantrybę. Kitos veiklos: pakabučio iš medžiagos skiaučių gamyba, medžio drožinėjimas, tradicinių slovakų šokių ir dainų mokymasis. Išbandėme save ir kulinarijos srityje – kepėme tradicinį desertą.
Kita diena prasidėjo nuo apsilankymo vienoje pradinių mokyklų, kuri yra tikrai ypatinga. Šios įstaigos mokiniai, prižiūrimi specialistų, rūpinasi įvairiais smulkiais ir vidutiniais paukščiais. Dalį pamokų mokosi gryname ore, mokyklos kieme. Šioje įstaigoje dirba žmonės, kurie treniruoja paukščius. Galėjome patys pamatyti, kaip tai vyksta. Padėkoję už patirtus įspūdžius, keliavome į seną Banska Stiavnica miestą, kuriame apžiūrėjome seną pilį ir susipažinome su miesto praeitimi. Dienai įsibėgėjus leidomės 40 metrų po žeme. Didžiausia atrakcija – ekskursija Baltramiejaus tunelyje dėvint apsiaustą, šalmą ir žibintą. Susipažinome su rūdos gavybos raida Vidurio Europos teritorijoje nuo viduramžių iki XX amžiaus pabaigos. Dieną vainikavo sertifikatų įteikimas ir bendra vakarienė.
Savaitės vizitą baigė ekskursija po Bratislavos miestą. Jame pirmiausia lankėmės pilyje, kuri buvo ne kartą nugriauta, bet dabar stovi atstatyta ir didinga. Joje buvo gausu eksponatų, kurie atspindi netik sostinės, bet ir visos valstybės istoriją. Taip pat keliose menėse galėjome matyti žymius dailininkų paveikslus. Vėliau slovakų mokinių grupė mus pakvietė pasivaikščioti po Bratislavos senamiestį. Jie didžiuodamiesi mums parodė ir papasakojo apie žymiausius paminklus, pastatus.
Erasmus projektas ir šis mobilumas mums suteikė daug naujų potyrių ir atradimų. Mes lavinome savo anglų kalbos įgūdžius, mokėmės bendrauti ir bendradarbiauti su kitataučiais. Pažinome kitas kultūras. Ypač praplėtėme savo žinias atsinaujinančių energijos išteklių tema. Mūsų kelionės Slovakijoje metu patirtų nuotykių nepamiršime visą gyvenimą.
 
Veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.
Erasmus+ dalyvių Slovakijoje grupėCamera

222222222222

   
   

Lietuvių maža, mes galime išlikti tik savo mokslu, gabumais, darbštumu...

Aleksandras Stulginskis

   
Pamokų laikas
1. 08:00 - 08:45
2. 08:50 - 09:35
3. 09:45 - 10:30
4. 10:40 - 11:25
P 11.25-11.50 5-8 kl.
5. 11:50- 12:35
P 12.35-13.00 I-IVg kl.
6. 13:00 - 13:45 
7. 13:55 - 14:40
   

KK projekto logo

   
Uniformų užsakymas
(dydžių lentelės)
uniformos
 
   

 Hey.lt - Nemokamas lankytojø skaitliukas

   
© Šilalės r. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazija