Kalėdos – stebuklų ir svajonių išsipildymo metas. Tai šventė, kai kiekvienas atleidžia savo priešui, dalijasi gerumu, puošia namus, džiaugiasi kartu su šeima ir artimaisiais sulaukę gražių švenčių. Kiekvienas žmogus laukia šios nuostabios dienos - tiek mažas, tiek didelis. Kalėdų laukia ir Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos mokiniai. O kad neprailgtų jų laukimas, gruodžio 19 dieną mokykloje buvo organizuojama projektinė diena „Šviesos ir pasikeitimo laukimas“.

Tą rytą mokiniai ir auklėtojos rinkosi į Adventinę klasės valandėlę. Šventinę nuotaiką perteikė klasėse papuoštos eglutės ar jų šakelės. Mokiniai ir auklėtojos vaišino vieni kitus sausainiais, meduoliais ir saldainiais, skanavo gerdami mėgstamą arbatą, linkėjo vieni kitiems meilės, gerumo, jaukių švenčių. Kiekviena klasė paruošė atnašas bažnyčiai.
Vėliau vyko paskaitos, vedamos lektorių iš Vilniaus ir Mažeikių. Užsiėmimai vyko grupėse. 5 – 7 klasių mokiniams paskaitą vedė savanoris Antas Ališauskas iš Vilniaus, kuris kalbėjo apie savanorystę ir kelionę į Islandiją. 8 klasėms ir I – II gimnazinėms klasėms paskaitą vedė Telšių vietovės ateitininkų valdybos pirmininkas – mokytojas, jaunimo vadovas iš Mažeikių - Paulius Auryla. Jis pasakojo apie šeimą, jos vertybes. III - IVg klasių mokiniai įdėmiai klausėsi vienuolių seserų Jolitos Šarkaitės ir Aušros Kuodytės iš Vilniaus paskaitos.

Artėjant šv. Kalėdoms gimnazijos vestibiulį papuošė mokinių kūrybinių darbų paroda „Ledo gėlės“. Vadovaujami technologijų mokytojų Daivos Mižutavičienės, Valentinos Kinderienės bei Vytalijaus Daunoro mokiniai įgyvendino savo sumanymus įvairiomis technikomis ir medžiagomis. Kūrybingi moksleiviai „gėles“ sukūrė veltinio ir pjaustymo technika, siuvo ir siuvinėjo karoliukais, formavo karštais klijais ir lydė plastikinę tarą, puikiai pritaikė tiek statybines medžiagas, tiek perdirbamas žaliavas.

Paroda sudomino ir pradžiugino visą gimnazijos bendruomenę bei svečius.

Dailės ir technologijų mokytoja Valentina KinderienėCamera

2222222222222

Jau tapo tradicija kasmet dalyvauti tarptautiniame vertimų ir iliustracijų konkurse „Tavo žvilgsnis“. Šį kartą didžiulė sėkmė nusišypsojo IV gimnazijos mokiniui Kristijonui Jonuškai, kuris pasirinkęs ilgesnio teksto vertimą tapo laureatu ir buvo pakviestas kelionei į Varšuvą. Štai ką jis pasakoja:

„Dalyvavau vertimų ir iliustracijų projekte „Tavo žvilgsnis“. Man pasisekė – buvau apdovanotas už didelės apimties vertimą iš anglų kalbos į lietuvių ir lapkričio 29 d. laimėjau kelionę į Lenkiją. Man teko apsilankyti Varšuvos senamiestyje ir Koperniko mokslų centre. Todėl pasinaudodamas proga norėčiau pasidalinti savo kelionės įspūdžiais. Iš Vilniaus į Lenkiją turėjome išvykti 5 valandą ryto, kadangi kelionės maršrutas buvo suplanuotas vienai parai turėjome išjudėti anksti. Kelias į Varšuvą buvo įdomus. Lenkijos miesteliai itin gražūs, o pastatai žavi savo spalvomis. Visgi sužavėjo ir šalies gamta – plačios lygumos ir miškai taip pat parodė dalelę Lenkijos grožio. Į mokslų centrą Varšuvoje atvykome 14:00 valandą Lenkijos laiku. Jame praleidome penkias valandas, taigi įspūdžių buvo tikrai nemažai. Šį technologijų muziejų geriausia būtų vadinti laboratorija. Čia nėra jokių gidų ar popierinių informacinių bukletų, kuriuose būtų pasakojama istorija. Prie kiekvieno eksponato kabo tik instrukcija. Pažinti jį privalo pats lankytojas – liesdamas, klausydamas, ragaudamas ar žiūrėdamas. Sumokėjus 20 zlotų (apie 17 Lt) gauni bilietą – magnetinę kortelę, kuri muziejuje tampa tavo atminties kortele. Prie eksperimentų esantys skaitytuvai įrašo kiekvieno bandymo duomenis, nuotraukas ir kitą informaciją, o vėliau išsiunčia juos į lankytojo, registracijos metu pateiktą elektroninio pašto dėžutę. Prieš išeinant iš muziejaus magnetines korteles leido pasilikti kaip suvenyrą. Toliau kelionė tęsėsi ir aplankėme Varšuvos senamiestį. Senamiestis nustebino savo erdvėmis – gatvės daug platesnės, didelės aikštės, daug parkelių su nemažais fontanais. Akį traukia prižiūrėtos gėlės susodintos ornamentais, tvarkingos gatvės, o gyventojai itin malonūs ir kalbūs. Pasiekus pačią seniausią, viduramžišką senamiesčio dalį, toks jausmas, kad miestas tarsi susitraukė – čia gatvės siauros ir vingrios. Buvo smagu pamatyti tikrai nuostabią Lenkijos sostinę.
Kaip bebūtų viešnagė čia baigėsi ir iškeliavome namo tik vidurnaktį. Lietuvoje jau buvome 9:00 ryto, sekmadienį. Įspūdžiai buvo tikrai teigiami ir ši patirtis buvo neįkainojama. Tad norėčiau paskatinti visus savo gimnazijos moksleivius dažniau dalyvauti panašiuose konkursuose, nes ir jums gali nusišypsoti tokia sėkmė kaip man.“

Kristijonas Jonuška IVg klasė

{jcomments on}

Artėjant šv. Kalėdoms, Lietuvos moksleivių ateitininkų sąjunga paskelbė akciją „Ateitis Afrikai“, kurios metu ateitininkų kuopos gruodžio 14 – 21 dienomis kviečiamos rinkti aukas: kepti sausainius ir juos pardavinėti. Surinkti pinigai bus skirti Šv. Alfonso parapijos pradinei mokyklai paremti Kanangos mieste, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Afrikoje. Joje neseniai baigėsi pilietinis karas, tačiau pasekmės jaučiamos ir šiandien: daugelis vaikų yra likę našlaičiai ir priversti gyventi gatvėse. Šiuo metu šv. Alfonso parapijos pradinėje mokykloje dirba 18 mokytojų, mokosi 1600 vaikų, vidutiniškai 60 – 80 vienoje klasėje.

Akcijoje dalyvavo ir mūsų gimnazijos mokiniai. Gruodžio 12 d., penktadienio popietę, 5 – IVg klasių ateitininkės, susirinkusios gimnazijos technologijų kabinete, kibo į darbą: vienos minkė tešlą, kitos kepė, puošė ir pakavo kalėdinius sausainius. Kvepėjo ne tik technologijų kabinetas, bet ir visa mokykla. Smagu buvo dalintis kulinarine patirtimi, mielai bendravome ir supratome, kad bendra veikla dėl gėrio sukuria labai draugišką atmosferą. Truputį jaudinomės, kaip įvertins mokiniai mūsų pačių iškeptus sausainius. Rezultatas pranoko lūkesčius. Sausainiai gimnazijoje buvo greitai išpirkti ir net pritrūko. Visiems labai patiko. Akcijos metu paaukotos lėšos bus pervestos į sąskaitą šv. Alfonso pradinei mokyklai paremti, knygoms ir vadovėliams įsigyti.
Džiaugiamės akcijos „Ateitis Afrikai“ sėkme. Mūsų surinktos aukos nors maža dalele padės skurdžiausios šalies vaikams siekti mokslo. Labai dėkojame visiems, kurie prisidėjo prie šio kilnaus tikslo.

Ateitininkė Viktorija Ramanauskaitė IVgCamera

222222222222

{jcomments on}

Gruodžio 12 dieną Klaipėdoje vyko tarptautinės lengvosios atletikos varžybos „Maniežo taurė“, kuriose sėkmingai sėkmingai pasirodė gimnazijos mokiniai: Robertas Baltutis (Ig kl.) rutulio stūmimo rungtyje, o Saida Šiušaitė (8a kl.) 2000m bėgimo rungtyje užėmė III-iąją vietą. Sveikiname sportininkus ir jų trenerį, kūno kultūros mokytoją Severiną Čėsną!


Gruodžio 8 ir 11 dienomis Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje vyko 2014-2015 m.m. Šilalės rajono mokinių olimpinio festivalio tinklinio varžybos. Jose III-iąsias vietas laimėjo merginų ir vaikinų komandos. Sveikiname trenerę, kūno kultūros mokytoją Vilmą Šimkuvienę ir tinklininkus –Deimantę Gedvilaitę (IIga), Deimantę Navardauskaitę (IIga), Sigitą Slaboševičiūtę (IIga), Ievą Sakalauskytę (IIga), Dainorą Petrikaitę (IIga), Robertą Vladičkaitę (IIgb), Godą Dambrauskaitę(8a), Dovilę Petrauskaitę (8a), Livetą Stončiūtę (8a), Aistę Kasparavičiūtę (8a), Vitalijų Gerybą (IIga), Ovidijų Adomavičių (IIga), Vilių Norgailą (IIgb), Edviną Kryžinauską (Ig), Justą Tūtoraitį (Ig), Deividą Gedvilą (Ig), Roką Kvestį (8a), Miką Kaminską (8a)!

2014-ieji metai paskelbti Kristijono Donelaičio metais, minint lietuvių grožinės literatūros pradininko, poemos „Metai“ autoriaus 300-ąsias gimimo metines. Jubiliejiniams metams paminėti organizuotas respublikinis moksleivių piešinių konkursas pagal Kristijono Donelaičio kūrybą. Džiugu, kad 4 mūsų gimnazijos moksleiviai – Marius Bartkus 2 kl. (mokyt. A. Višinskienė), Augustė Mižutavičiūtė 4 kl., Deimantė Kvecytė 5 kl. ir Giedrė Kvecytė 8b kl. (mokyt. L. Šepikaitė) – tapo šio konkurso laureatais. Š. m. gruodžio 6 d. Maironio lietuvių literatūros muziejuje vyko konkurso aptarimas ir laureatų apdovanojimas. Popietė pradėta K. Donelaičio eilėmis. Vėliau komisijos narė, dailininkė Inga Zamulskienė trumpai pristatė, kokiais kriterijais vadovaujantis atrinkti geriausi darbai ir nugalėtojams įteikė diplomus ir atminimo dovanėles. Taip pat įteiktos padėkos ir moksleivius ruošusioms mokytojoms. Po laureatų apdovanojimo, visi moksleiviai bei jų tėveliai buvo pakviesti pakeliauti laiko mašina ir išbandyti senovės rašymo priemones: plunksna parašyti savo vardą finikiečių, graikų, senovės oskų ir lotynų raidėmis, išbandyti pirmąsias raides, naudotas knygų spausdinimui ir įsitikinti, kad knygų spausdinimas tikrai buvo sunkus darbas, surasti paslėptus žodžius, susijusius su rašymo priemonėmis – su ir ant ko žmonės rašydavo senovėje bei nusikelti į senovės Egiptą ir sudėti iš hieroglifų savo sugalvotus ar nurodytus žodžius. Kūrybinėse dirbtuvėse vaikai piešė ilgiausią žiemos pasaką.

Po renginio muziejuje, pasigrožėję Rotušės aikštėje stovinčia įspūdinga kalėdine eglute bei angelais, pabendravę su kalėdų seneliu, pasivaišinę maltiečių sriuba, namo grįžome laimingi ir pilni įspūdžių. Nuoširdžiai dėkojame gimnazijos direktoriui už galimybę pasidžiaugti švente ir patirtas malonias akimirkas.
Camera

 

222222222

{jcomments on}

Gruodžio 1 dieną  5-8 klasių mokinių komandos dalyvavo proto mūšyje ,,AIDS: geriau žinoti!“. Žaidimo tikslas – siekti, kad mokiniai daugiau sužinotų apie žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV), jo sukeliamą ligą, jos plitimo kelius, prevenciją, gydymą, mokslo pasiekimus ŽIV ir AIDS srityse.
Pasaulinę AIDS dieną 1988 metais inicijavo Pasaulio sveikatos organizacija. Nuo tada ji kasmet minima gruodžio  1-ąja.

Proto mūšyje ,,AIDS: geriau žinoti!“ dalyvavo 6 gimnazijos komandos. Buvo išrinkta daugiausiai taškų surinkusi ir geriausias žinias parodžiusi komanda. I vietą užėmė 8a klasės mokinių komanda. Sveikiname nugalėtojus!
Camera
{jcomments on}

Sveikiname Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos komandą, 2014 – 2015 m. m. Šilalės r. mokinių olimpinio festivalio svarsčių kilnojimo varžybose iškovojusią III vietą:

Tomą Smilgevičių IVg, Aurimą Šliažą IVg, Karolį Balčiūną IVg, Martyną Pocių IIIg, Modestą Pocių IIgb, Mantą Sadauskį IIga, Paulių Kasputį Ig, Rupertą Vladičką 8b ir kūno kultūros mokytoją Petrą Grinavecką!

2014 m. lapkričio 26-oji. Ši diena Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos bendruomenei ypatinga ir bus siejama su naujos universalios sporto aikštelės atidarymu.

Dažnai kalbama, kad sportas – sveikata. Ir iš tikro, sportuojant gerėja ne tik fizinė bet ir emocinė žmogaus savijauta. Būdami gerai nusiteikę, žvalesni mes galim būti naudingesni visuomenei ir sau. Gimnazijos mokiniai ir mokytojai, su smalsumu stebėję rudenį vykusius darbus, noriai rinkosi prie atsinaujinusios aikštelės. Renginys prasidėjo nuotaikingu trečiokių gimnazisčių šokiu. Naujoji universali dirbtinės dangos aikštelė įrengta pagal kūno kultūros departamento vykdomą investicinį projektą, kurio tikslas sutvarkyti ir pagerinti mokymo įstaigų sporto infrastruktūrą bei sudaryti sąlygas vietos bendruomenei aktyviai leisti laisvalaikį. Todėl šventėje dalyvavo Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinis direktorius Edis Urbanavičius, Šilalės rajono savivaldybės vadovai – meras Jonas Gudauskas, mero pavaduotojas Raimundas Vaitiekus, administracijos direktorius Valdemaras Jasevičius, administracijos direktoriaus pavaduotoja Vera Macienė. Gimnazijos bendruomenė džiaugėsi, kad šia gražia proga pasveikinti atvyko ir buvę mūsų mokyklos mokiniai Šilalės garbės pilietis, lakūnas, akrobatinio skraidymo meistras, Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas, daugkartinis pasaulio čempionatų prizininkas Jurgis Kairys ir žymus Lietuvos verslininkas, gerai žinomos įmonės BIOVELA Group generalinis direktorius Virginijus Kantauskas. Šio verslininko mokykliniais metais pasiekti sporto rekordai 1500 m ir 3000 m bėgimo rungtyse iki šios dienos yra neįveikti. Taip pat į šventę atvyko Kaltinėnų klebonas Narsutis Petrikas, seniūnas Antanas Bartašius bei pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Kornelijus Andrijauskas.
Lapkričio 25 dieną Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijoje vyko priešmokyklinių grupių ir pradinių klasių mokinių sportinė – sveikatingumo diena – projektas „Aukime sveiki“. Projektą organizavo ir grupelės abiturientų padedama vedė pradinių klasių mokytoja metodininkė Valda Jegorovienė.
Mokiniai aktyviai dalyvavo sportinėje veikloje: pirmiausia padarė „Piratų“ mankštą, vėliau dalyvavo linksmosiose estafetėse. Po aktyvių užsiėmimų jėgas atgavo pietaudami mokyklos valgykloje.
Papietavus, mokinukai susirinko pasiklausyti gydytojų – rezidenčių paskaitėlės apie sveiką gyvenseną. Visi buvo apdovanoti UAB „Molupis“ įsteigtomis dovanėlėmis. Dieną užbaigėme spektakliuko apie kurmio Zigmo kelionę po įvairias šalis peržiūra.

Pradinių klasių mokytoja – metodininkė Valda JegorovienėCamera

222222222222

{jcomments on}

Kiekvienam jaunuoliui ateina metas, kai tenka pasirinkti, kur mokytis įgijus pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą. Profesijos pasirinkimas nėra paprastas apsisprendimas, tai ilgai trunkantis procesas, kuris apima daug vaiko amžiaus tarpsnių ir gyvenimo sričių. Tam, kad būtų lengviau apsispręsti, mokiniai supažindinami su įvairiomis profesijomis, studijomis, nes sėkmingam karjeros keliui reikia pradėti ruoštis dar mokykloje. Šiuo laikotarpiu formuojasi asmenybės profesinis kryptingumas, priimami pirmieji karjeros sprendimai. Todėl kasmet Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijoje vyksta profesinio informavimo dienos.

Šiais metais projektinė diena „Mano profesija“, kuri vyko lapkričio 20 dieną, buvo itin gausi įvairių pasiūlymų. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui E. Bagdonienė, klasių auklėtojai, profesinio informavimo koordinatorė V. Šimkuvienė rūpinosi, kad moksleiviai kuo daugiau sužinotų apie įvairias profesijas, stiprintų mokymosi motyvaciją, ugdytųsi asmenines, mokymosi, bendravimo, pažintines bei socialines kompetencijas.

Tą dieną pamokos buvo netradicinės, jas vedė ne tik mokytojai, bet ir svečiai - įvairių profesijų ir specialybių atstovai, mokinių tėveliai, buvusios gimnazijos mokinės, profesinio mokymo įstaigų atstovai, kurie dalinosi gerąja patirtimi, pasakojo apie savo profesinę veiklą, darbo pobūdį ir sėkmę, noriai diskutavo bei atsakė į mokiniams rūpimus klausimus.

Tolerancija - tai pakantumas kitiems, supratimas, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų, ir pripažinimas, kad jis turi teisę būti kitoks nei mes. Gimnazija neįsivaizduojama be vieningos ir tolerantiškos bendruomenės, todėl minėdami Tarptautinę tolerancijos dieną lapkričio 14 d. visų klasių mokiniai piešė bendrą piešinį „Draugiška gimnazija“, šios veiklos metu buvo ugdomas pakantumas, kantrybė, mokiniai skatinami bendradarbiauti, bendrauti, kūrybiškai mąstyti, palaikyti vienas kitą.

Socialinė pedagogė Virginija ŠevčenkaCamera

222

Lapkričio 14 dieną, penktadienį, Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijoje vyko 5-8 klasių „Protų mūšis“, kurį jau trečius metus iš eilės organizuoja mokinių taryba. Kiekviena komanda turėjo susigalvoti savo pavadinimą, skiriamąjį ženklą, šūkį. Už originaliausią prisistatymą buvo skiriami papildomi taškai. Iš viso buvo trys etapai. Pirmas etapas- „Klausimynas“, antras etapas - „Logotipų kvizas“ ir trečiasis etapas, vaikų mėgstamiausias - atspėti filmą. Po visų trijų etapų dar vyko „Žaibiškas turas“, kuriame kiekviena komanda turėjo kuo greičiau atsakyti į pateiktus klausimus. Deja, ši užduotis jiems buvo ypač sudėtinga. Geriausiai šiais metais „Protų mūšyje“ sekėsi 8b klasės mergaitėms (komanda „Aštuntokės“). Jos surinko net 43 taškus. Antri liko 8a klasės „Protukai“. Trečiąją vietą užėmė septintokai. Mokiniai per „Protų mūšį“ sužinojo daug naujo ir tikimės kitais metais pasirodys dar geriau.

Mokinių prezidentė Karolina LasauskaitėCamera

222222

   
   

Lietuvių maža, mes galime išlikti tik savo mokslu, gabumais, darbštumu...

Aleksandras Stulginskis

   
Pamokų laikas
1. 08:00 - 08:45
2. 08:50 - 09:35
3. 09:45 - 10:30
4. 10:40 - 11:25
P 11.25-11.50 5-8 kl.
5. 11:50- 12:35
P 12.35-13.00 I-IVg kl.
6. 13:00 - 13:45 
7. 13:55 - 14:40
   

KK projekto logo

   
Uniformų užsakymas
(dydžių lentelės)
uniformos
 
   

 Hey.lt - Nemokamas lankytojø skaitliukas

   
© Šilalės r. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazija